Начин на приготвяне
Измиваме много добре ориза под течаща, докато водата не стане бистра.
Заливаме го с гореща вода и посоляваме с половината от солта. Оставяме го да престои 30 минути.
Изцеждаме ориза от водата през сито и го оставяме за 20 минути.
В дълбок съд на силен огън върху котлона изсипваме мазнината, да се стопи, и в нея при непрекъснато бъркане изсипваме арпата.
Запържваме я, докато стане златисто кафява на цвят.
Веднага прибавяме отцедения ориз и продължаваме да бъркаме, като запържваме ориза за няколко минути и към него прибавяме гореща вода, като продължаваме да разбъркваме ястието. Водата, която сме прибавили, трябва да е един пръст над ориза.
Овкусяваме ориза с останалата сол и затваряме съда с капак, като от време на време отваряме да проверим дали водата се е изпарила.
Когато това стане, намаляваме силата на огъня.
Изсипваме върху ориза измития и отцеден нахут.
Оставяме ястието да се задушава на бавен огън, без да разбъркваме, за около 10 минути.
С кухненска хартия покриваме съда и отгоре го захлупваме с капака плътно.
Оставяме котлона включен на най-ниската степен за около 15 минути.