Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Фондю»Фондю с бутер тесто на фурна

Фондю с бутер тесто на фурна

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Фондю с бутер тесто на фурна2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • ементал - 300 г
  • гауда - 300 г
  • прясно мляко - 700 мл
  • масло - 40 г
  • брашно - 3 с.л.
  • ракия - 20 мл черешова
  • индийско орехче - на вкус
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 2 г
  • бутертесто - 1 пакет
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтапяме маслото и при него изсипваме брашното, запържваме при непрекъснато бъркане.

Постепенно прибавяме млякото и продължаваме да бъркаме с телена бъркалка, за да стане на сос.

Варим соса на среден огън 15 мин.

Прибавяме настърганите сирена, които разтопяваме на слаб огън при непрекъснато бъркане.

Добавяме ракията и подправяме с индийско орехче, сол и черен пипер.

Оставяме на огъня, докато стане гладка смес.

Изсипваме в еднакви огнеупорни купи.

От бутер тестото изрязваме кръгове с диаметър 2 см по-големи от купите.

Отделно разбиваме жълтъка с една супена лъжица вода и с него намазваме тестото от двете страни.

Притискаме кръговете добре към ръбовете на купите.

Печем фондюто за 20 минути в загрята фурна на 200 градуса на фурна без вентилатор.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: