Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Тортия»Тортия по български

Тортия по български

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Тортия по български2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Български вариант на испанската тортия, много лесен и не по-малко вкусен"

Необходими продукти

  • картофи - 500 гр.
  • яйца - 2 бр.
  • сол
  • чубрица
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват до леко омекване. После се нарязват на тънки кръгчета.

Разбиват се яйцата, слагат се подправките и се изливат върху картофите. С вилица леко се разбъркват за да попаднат добре между картофите.

В тиган с нагорещена мазнина се изсипва сместа. След като се запече добре отдолу се обръща внимателно в голяма чиния. После внимателно се връща в тигана за да се запече и от другата страна.

Сервира се със салата.

Рейтинг

4.5
514
46
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Pressy
Pressy
Постоянно си правя такъв ! Супер !
23.03.2016 14:52
ангелина костадинова
ангелина костадинова
Аз го направих със сурови картофи нарязани като за чипс,беше супер!
05.08.2013 16:31
1
ВЕНЕТА СТРАТИЕВА
ВЕНЕТА СТРАТИЕВА
Снаха ми е родопчанка и за пръв път като ѝ гостувах в студентски град през 1993 год. ме гости с пататник(патетник),който изглеждаше така и беше приготвен по същия начин. А и Валя Балканска веднаж по телевизията приготви същото ястие.
26.07.2013 14:17
недка
недка
Великата полемика, било ли я не било ли.Хората го произнасят я както и паеята.Този омлет по испански с картофи си му викат,, испански омлет,,Аз бих препоръчала да се нарежат картофите на тънко,,като за мусака,, и да се изпържат на много бавен огън по желание се слага и лук който обича ,също запържен.Омлета или тортията трябва да бъде около 3см. дебела пържи се с малко мазнина колкото да е намазнен тигана и на изключително слаб огън за да може да се приготви и отвътре ,обръща се с чиния подходяща по размер .Приятен апетит, надявам се да съм помогнала.
19.07.2013 16:16
1
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Съжалявам,но явно линкът не е приет от сайта.Скоро ще я пусна и тук,може и тази вечер.
18.07.2013 22:34
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Айде да не си преподаваме уроци по испански,защото сме факири в поучаването.Двойно "LL" се чете като българското "Й".Не знам на какви уроци сте били,но във всеки от учебниците го пише ясно това правило.А след това "й" има и буквата "а".Ето това е истинското значение на това словосъчетание и звучение.Но това в случая с рецептата няма никакво значение.Много големи лингвисти ставаме,там където не ни познават.Всички българи ,идващи в Испания с почти никакво ниво на езика тук се самозабравяме и ставаме най-големите разбирачи.А като трябва да разговаряме с тях си случим с няколко от техните думи за по-лесно,вмъкваме ръце,крака и т.н.Хубаво е да знаем кои сме и от къде сме.Другото е важно за собственото его.
18.07.2013 22:31
1
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Ето ,това е моята рецепта,ако искате вижте я за тортия.
18.07.2013 22:20
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Тортията си е много хубава.А целта да се получи това ястие е да е с картофи и яйца,може и с други продукти да е вътре.Много ми хареса това,че картофите са сварени.Аз я правя от няколко години ,но я правя класическа испанска тортия.Така ми я показаха и така си я правя.А картофите по класическия начин е да са добре задушени заедно с лука в съд до готовност.След което се смесва с яйцата и се пържи от двете страни.Тук никъде не е написала авторката ,че тигана е пълен с мазнина.Не и вменявайте никакви такива пропуски.Слага се малко мазнина и се загрява добре,след това се изсипва сместа с яйцата и картофите.След като се изпече се обръща на чиния и се допича и от другата страна.Всичко си е написало момичето както тя си я е направила.По важното в случая е,че на нея и близките и им харесва.Аз приветствам такива хрумки,и често импровизирам в готвенето.Ще ви дам линк на моята тортия ,ако искате вижте я.Мисля,че скоро ще я публикувам и тук.Рецептата ми хареса,защото се спестява време със сварените картофи,но пък няма как да и се сложи в случая лук.Но и така е много сполучлива.
18.07.2013 22:16
1
вероника
вероника
как се обръща с чиния,като тигана е пълен с мазнина?
18.07.2013 19:57
Соня
Соня
оле,направо не мога да ви се начудя какви тъпи коментари давате,от къде била тортията и разни други,като не харесва не го четете,вие сигурно сте много умни че все коментирате,престанете да обиждате хората кой с правописни грешки кой с нещо друго,замислете се малко,колко тъпо би се почуствал човека от среща,като сте толкова умни защо и вие не публикувате нещо да та ви видим на какво ниво сте,писна ми от такива като вас,радвам се че се махнах от България,защото от такива като вас всички страдаме....Дървени философи
18.07.2013 13:58
1
1
Покажи всички подкоментари
стела
стела
Лелееееее,ето това е българската тъпотия!!!!
Вместо да коментирате рецептата,то вие коментирате името,ами то жената ясно си е написала"ПО БЪЛГАРСКИ",така че би трябвало да се сетите че не е класическа тортия,а вариант който явно жената си е измислила и решила да сподели с нас.Не е коректно такива коментари.
Колкото до рецептата,много е вкусна,аз лично я изпробвах и стана перфектна!
22.09.2012 13:46
1
1
Покажи всички подкоментари
Tania
Tania
И в крайна сметка какво значение има, ако ви е харесала просто кажете, ако имате да добавите нещо добавете(към рецептата де). Какви са тея спорове, важно ли е, че името е испанско, а идеята е френска. Нека коментираме резултата, вкусно ли е или не. Хайде моля ви, тук не е "Стани богат".
20.09.2012 17:43
Балканец
Балканец
Тортията е мексиканска. Испания е била римска провинция, била мюсюлманска, но никога не е била френска колония, дори и по време на 18-годишното управление на братът на Наполеон - Жозеф.
Обаче за първи път опитах подобна тортия в Малага и от тогава тя е част от семейната кухня. И тази вечер в къщи ще има тортия, салата, бира и футбол по телевизията.
13.06.2012 17:32
Ели петрожа Мариножа
Ели петрожа Мариножа
Всяка страна си има разли4ия в кухнята,но може да се промени според вкуса на консуматора.Не е грях.Вайна е идеята на интернациналната кухня да се прегърне от нас.Рецептата е хубава и може да търпи вариации.
06.06.2012 11:00
Yordanka
Yordanka
Моля,моля,тортията наистина е от френската кухня,макар че се прави и в Испания(май си е нормално,все пак е била френска колония),а че вече я правим и в БГ,съвсем не означава,че е българска...Ние си имаме навика да си побългаряваме всичко и каквото ни хареса...лошо няма.
05.06.2012 15:09
IVAN
IVAN
ВЪВ ВЪЗТОРГ СЪМ ОТ САЙТА , ПРОСТО МИ ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ ДА ИЗПЪЛНЯВАМ РЕЦЕПТИТЕ ...
23.02.2012 15:15
Rosen
Rosen
От много време посещавам сайта и чета коментарите след всяка рецепта,но това Вашето надхвърли очакванията ми. Изумен съм. Права е "ИВА", че това е Българска тортия. А, "Тортия" е чисто и просто омлет.И той бива само с яйца,с картофи,със спанак и каквото си там ти решиш. Така,че всичките тези ,които били живяли в Испания и учили испански език, да ме извиняват. Класическата рецепта за Тортия с картофи е със лук запържен,може и без лук,картофи пържини в много зехтин, а не олио и яйца. Другото е същото.
20.02.2012 16:10
Ива
Ива
Името на рецептата е БЪЛГАРСКА тортия, така че няма значение познават ли испанците чубрица или каквато и да е наша подправка, пишете ако ще пишете отзиви за рецептата, а не философствайте относно името или състава на оригиналната рецепта!
Все тая как се приготвя испанската,тази е друго предложение!
Още днес ще я пробвам! Изглежда добре.
20.02.2012 12:11
schatje
schatje
В Испания, когато се пише двойно "ll", се изговаря "Q". Знам, защото съм живял там и съм взимал уроци по испански.. Така, че се пише "Trotilla",но се произнася "Trotiq"
17.08.2011 16:35
noco
noco
Цвета, тортилата произхожда от Франция и основните продукти са яйца. Най-разпространената в Испания е с картофи, но никога варени.
26.05.2011 00:42