ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Сарми по балкански

Сарми по балкански

EfrosiaEfrosia
Джедай
9765k1125k
Сарми по балкански
22/11/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
30-40 бр.
"Харесваме постни сарми, но сърцето ни е запазено за тези балкански сармички с два вида месо и сланинка"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг от бута
  • пуешко месо - 1/2 кг бяло
  • сланина - с кожичката
  • праз - 5 стръка
  • чубрица
  • ориз - на око, да е по - малко от месото
  • червен пипер - едро смлян лют
  • черен пипер
  • зеле - кисело, листа за сармите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете здрави листа от киселото зеле, без големи жили. За плънката се нарязват на ситни кубчета месото, сланината с кожичката, празът и последователно се запържват в олио.

Щом променят цвета си, се слагат подправките- чубрицата, лютивият червен пипер и черният пипер. Обърква се добре, за да се овкуси всичко и се пълнят по-големички сарми.

Сармите по балкански се подреждат в глинен съд, като първо на дъното се слага ситно нарязано зеле, по възможност кожичка от прасето, поръсени с черен пипер и малко ориз.

Редят се сармите плътно една до друга, като върху всеки ред се поръсва малко червен пипер до последния ред. Най-отгоре се покрива с 2-3 зелеви листа.

Гювечът се затваря плътно с капак и се пече няколко часа (около 3 часа). Първоначално температурата е 200 градуса, след което се намалява на 150 градуса.

Рейтинг

4.5
54
44
30
20
10
Дай твоята оценка: