Сарми по балкански

ЕфросияЕфросия
Джедай
30
1
22/11/2010
"Харесваме постни сарми, но сърцето ни е запазено за тези балкански сармички с два вида месо и сланинка "
Приготвяне60 мин.
Готвене180 мин.
Общо240 мин.
Порции30-40 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо16 941
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментари2 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 1 кг от бута
  • пуешко месо - 1/2 кг бяло
  • сланина - с кожичката
  • праз - 5 стръка
  • чубрица
  • ориз - на око, да е по - малко от месото
  • червен пипер - едро смлян лют
  • черен пипер
  • зеле - кисело, листа за сармите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете здрави листа от киселото зеле, без големи жили. За плънката се нарязват на ситни кубчета месото, сланината с кожичката, празът и последователно се запържват в олио.

Щом променят цвета си, се слагат подправките- чубрицата, лютивият червен пипер и черният пипер. Обърква се добре, за да се овкуси всичко и се пълнят по-големички сарми.

Сармите по балкански се подреждат в глинен съд, като първо на дъното се слага ситно нарязано зеле, по възможност кожичка от прасето, поръсени с черен пипер и малко ориз.

Редят се сармите плътно една до друга, като върху всеки ред се поръсва малко червен пипер до последния ред. Най-отгоре се покрива с 2-3 зелеви листа.

Гювечът се затваря плътно с капак и се пече няколко часа (около 3 часа). Първоначално температурата е 200 градуса, след което се намалява на 150 градуса.

Рейтинг

5 4
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Роза
Роза
10.02.2011 11:12
Добре е да има във всяка сърмичка и по една сушена слива. Стават божественни.
1
0
ТАНЯ ПЕТРОВА
ТАНЯ ПЕТРОВА
30.01.2011 14:00
И аз така ги приготвям. Чудесни са за зимните вечери.
0
0