Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Омар по креолски

Омар по креолски

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Омар по креолски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • омар - 4 бр. опашки
  • магданоз - 6 стръка
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • домати - 2 бр.
  • вода - 5 ч.ч.
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • коняк - 30 мл
  • грах - 1 ч.ч. замразен
  • миди - 500 г с черупки
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно. Магданозът се нарязва на ситно и се смесва с лука. Доматите се попарват с гореща вода, топват се в студена вода, обелват се и се нарязват на ситно. Чесънът и чушката се режат на ситно.

Лукът, магданозът, чесънът, чушката и доматите се смесват. Пасират се леко, колкото да се смесят, без да се превръщат в пюре.

Зехтинът се смесва със зеленчуците и се пържи 7 минути на бавен огън при непрекъснато бъркане.

Доматеното пюре се размива в малко вода, добавя се останалата вода, червеният пипер, конякът и всичко се разбърква. Загрява се на среден огън за около 10 минути.

Добавя се зеленчуковата смес и в нея се пускат мидите, грахът, солта и опашките от омари. Загряват се за 10 минути на бавен огън, докато мидите се разтворят и порозовеят. Сервира се веднага.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: