Начин на приготвяне
В дълбок тиган сипваме олиото и запържваме лука, добавяме гъбите, нарязани на парченца, и задушаваме.
Почистваме калкана от костите и кожата и запържваме в друг тиган за около 2-3 минути от всяка страна. Добавяме доматите със сока им, доматеното пюре, мащерката и лютивия сос.
Варим на среден огън, докато сосът се сгъсти. Смесваме го с гъбите и лука.
Сваряваме обелените и измити картофи в тенджера с вода. Отцеждаме и пасираме, като добавяме сметаната и маслото. Разбъркваме картофеното пюре, докато маслото и сметаната се смесят хубаво с картофите.
В глинен гювеч пресипваме продуктите от тигана и отгоре разпределяме картофеното пюре.
Поставяме гювеча в студена фурна и печем на 200 градуса, докато картофите придобият кафява коричка.