ezine.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Месо»Червен сос за основни ястия

Червен сос за основни ястия

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k689958729
Червен сос за основни ястия
02/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене80 мин.
Общо100 мин.
"Вадете тефтер и записвайте - заслужава си"

Необходими Продукти

  • За домашен демиглас бульон
  • говежди кости - 250 г
  • вода - 1 200 мл
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1 бр. корен
  • За червения сос
  • бульон - 2.5 водни чаши домашен демиглас
  • масло - 2 с.л.
  • брашно 1 с.л.
  • доматено пюре - 1/2 ч.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 глави
  • магданоз - 1 бр. корен
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 5 зърна
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на домашен демиглас бульон: Начупваме костите и запържваме се от всички страни. Прибавяме нарязаните зеленчуци.

Потъмнелите кости прехвърляме в тенджера и се долива гореща вода. Варят се 4 часа на бавен огън, като периодично се отстранява пяната и мазнината. Готовият бульон се прецежда.

Приготвяне на соса: Нарязваме на дребно лука, моркова и корена на магданоза и задушаваме с малко вода. Добавяме доматената паста. В друг съд запържваме брашното до златисто.

След като изстине добавяме топъл бульон в съотношение 1:4, старателно разбъркваме и връщаме при оставалия кипящ бульон.

Добавяме зеленчуците с доматеното пюре и варим на слаб огън докато омекнат.

Сосът се прецежда, а зеленчуците се пасират.

Отново се кипва и се овкусява със сол, захар, зърната черен пипер и дафиновия лист.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: