Таджин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Таджин1 / 2
20/10/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
130 мин.
Порции
5
"Таджин с пилешко месо - вълшебен вкус от ориенталската кухня"

Необходими Продукти

  • боб - 750 г зрял
  • пилешко месо - 5 броя бутчета
  • лук - 50 г кромид
  • доматено пюре - 20 мл
  • спанак - около 200 г
  • червени чушки - 1 брой
  • чушки - 1 брой зелени
  • сирене - 100 г краве
  • галета - 70 г
  • яйца - 6 броя
  • масло - 100 г
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва за 1 нощ, а на другия ден се сварява в подсолена вода. Спанакът се попарва за малко, а пилешкото се нарязва на малки парченца. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

Месото се запържва заедно с лука в дълбок тиган, прибавя се доматеното пюре, нарязаните чушки, фасулът и се доливат 2 ч.ч. вода. Когато заври, котлонът се намалява и ястието къкри около час.

Отлива се малко от соса в чаша. В тигана се прибавят галетата, сиренето, спанакът, маслото и сол на вкус. Чукват се яйцата и се бърка продължително. Таджинът се изсипва в намаслена тава и се пече, докато течността се изпари.

Рейтинг

4.2
54
44
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Владо
Владо
Таджин или тажин (кабильск. taǧin) — блюдо из мяса и овощей, популярное в странах Магриба, а также специальная посуда для приготовления этого блюда.
01.10.2015 12:36
Иван Радев
Иван Радев
Не знам кой ги пише тези рецепти,но с правото на почти 19 годишен стаж в държавата Мароко ще добавя ,че "ТАЖИН" е глинен съд ,който се състои от 2 /две/ части. Респективно: дъно чиято форма се доближава до тази на дълбока тава, в която се поставя желания за готвене материал заедно с подправките и капак с конусовидна или спираловидна форма, задължително с малка дупка . функции на капака са да задушат садържанието на долната част. Ако правилно съм разбран то рецепта " Тажин" Ви съветва да ядете глинени грънци! И за още по точна информация по логично е да си напише например: боб и пилешки бутчета сготвени в тажин ,но понеже тук въпросния съд отсъства и аз самия не знам кое е общото с тажина. Определено Ви уверявам ядене приготвено в тажин е "висшия пилотаж" на кулинарията!!!
30.09.2015 22:21
1