Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пиле с френски сос от вишни

Пиле с френски сос от вишни

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Пиле с френски сос от вишни1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • пиле - 1 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • мащерка - 1/2 ч.л. суха
  • маслини - 10 бр.
  • за соса
  • дафинов лист - 2 бр.
  • захар - 100 г
  • черен пипер - 10 зърна
  • вишни - 200 г
  • червено вино - 120 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се разрязва на четири части. Лукът се реже на едро. Чесънът се реже на ситно. В купа се смесват олиото, чесънът, мащерката, солта и всичко се разбърква. С тази смес се натърква пилето.

Парчетата се редят с кожата нагоре в тава и се пекат 15 минути на 220 градуса. Приготвя се сос, като вишните се измиват и всеки плод се набожда с игла на няколко места. Вишните се слагат в тенджерка.

Виното се смесва със 100 милилитра вода и със захарта. Кипва се и горещият сироп се излива върху вишните. Добавя се черният пипер и дафиновите листа и се кипва още веднъж. Дафиновите листа се махат.

Фурната се намалява до 200 градуса. Пилето се полива със соса от печенето, около месото се слагат маслините и лукът и пилето се пече още 30 минути. Сервира се с вишневия сос.

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: