Ezine.bg»Рецепти»Салати»Ментова салата с пшеница и скариди

Ментова салата с пшеница и скариди

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Ментова салата с пшеница и скариди1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • пшеница - 250 г
  • тиквички - 2 бр. млади
  • домати - 3 бр. (може и без)
  • аншоа - 6 рибки от консерва
  • скариди - 400 г сварени
  • мента - 1 връзка
  • зехтин - 2 с.л.
  • лимонов сок - 4 с.л.
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шест часа преди приготвянето на салатата пшеницата се измива с топла вода. Залива се с вода със стайна температура и се оставя да набъбне. След 6 часа водата се сменя и пшеницата се вари около час на среден огън, като се посолява. Отцежда се.

Тиквичките се режат на тънко с белачка за зеленчуци. В една супена лъжица зехтин се загряват рибките аншоа и се разбъркват, докато се превърнат в кремообразна смес.

Добавят се тиквичките и сместа се пържи 3 минути. Добавят се скаридите и се пържат още 3 минути при непрекъснато бъркане. Свалят се от котлона.

Доматите се попарват с вряла вода, обелват се и се нарязват на ситно. Листенцата на ментата се откъсват, стъблата се изхвърлят. Листенцата мента се режат на много ситно.

Всички съставки за салатата се смесват заедно с ментата. Поръсва се сос сол, лимонов сок и останалия зехтин и се оставя за 15 минути, преди да се сервира.

Салатата може да се приготви с булгур, кус кус, просо, киноа, амарант и елда.

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: