Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зеленчукова супа»Студена супа с цвекло и бяло вино

Студена супа с цвекло и бяло вино

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Студена супа с цвекло и бяло вино2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • червено цвекло - 3 глави
  • картофи - 3 бр.
  • краставици - 4 бр.
  • зелен лук - 1 връзка
  • яйца - 3 бр. твърдо сварени
  • бяло вино - 100 мл
  • пъдпъдъчи яйца - 12 бр.
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - 1/4 ч.л. млян
  • сметана - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цвеклото се измива, всяка глава се завива във фолио и се пекат 50 минути на 200 градуса. Охлаждат се, обелват се и се нарязват на ситни кубчета. Картофите се нарязват на едри кубчета и се пускат в 1.5 литра вряща вода. Варят се 5 минути.

Картофите се вадят, във водата от варенето се слага половината цвекло и се вари 30 минути на бавен огън. Супата се прецежда, свареното цвекло се изхвърля. Отварата се излива в дълбока купа и се охлажда.

Пресният лук се нарязва на ситно, поръсва се със солта и се намачква в хаванче заедно с жълтъците от сварените яйца. Към лука с яйцата се добавя малко от отварата, разбърква се и сместа се връща в купата.

Добавя се виното, черният пипер и обелените и нарязани на кубчета краставици. Добавя се останалата половина от печеното цвекло, всичко се разбърква, оставя се в хладилника за 2 часа.

Пъдпъдъчите яйца се сваряват за 5 минути. Обелват се под течаща вода. Разрязват се на половинки. Супата се разпределя в чинии или купички, украсява се с бита сметана и половинки пъдпъдъчи яйца.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: