Начин на приготвяне
Цвеклото се измива, всяка глава се завива във фолио и се пекат 50 минути на 200 градуса. Охлаждат се, обелват се и се нарязват на ситни кубчета. Картофите се нарязват на едри кубчета и се пускат в 1.5 литра вряща вода. Варят се 5 минути.
Картофите се вадят, във водата от варенето се слага половината цвекло и се вари 30 минути на бавен огън. Супата се прецежда, свареното цвекло се изхвърля. Отварата се излива в дълбока купа и се охлажда.
Пресният лук се нарязва на ситно, поръсва се със солта и се намачква в хаванче заедно с жълтъците от сварените яйца. Към лука с яйцата се добавя малко от отварата, разбърква се и сместа се връща в купата.
Добавя се виното, черният пипер и обелените и нарязани на кубчета краставици. Добавя се останалата половина от печеното цвекло, всичко се разбърква, оставя се в хладилника за 2 часа.
Пъдпъдъчите яйца се сваряват за 5 минути. Обелват се под течаща вода. Разрязват се на половинки. Супата се разпределя в чинии или купички, украсява се с бита сметана и половинки пъдпъдъчи яйца.