Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Желета»Желе от дюли, ябълки и дренки

Желе от дюли, ябълки и дренки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Желе от дюли, ябълки и дренки1 / 2
24/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
"Казват, че това плодово желе е най-ефикасното домашно средство при настинки, простуди и грип! Освен това е страшно вкусно!"

Необходими Продукти

  • дюли - 1 кг
  • ябълки - 1 кг
  • дренки - 500 г
  • захар - на 1 кг плод 300 г
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плодовете се измиват и нарязват на парчета. Поставят се в съда за варене и се заливат със студена вода. Тя трябва да е 5-6 см над повърхността на плода.

Така се вари до омекване, след което се прецежда внимателно през марля, за да бъде бистра отварата. На всеки литър от отварата се прибавят по 300 г захар.

Сместа се вари, докато капка от сиропа, капната върху суха порцеланова чиния, се задържа и не се разлива по чиния. В този момент се прибавя киселината и след 1-2 минути желето се снема от котлона.

Готовото желе още горещо се излива в по-голям плитък съд, където се съхранява.

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка: