Начин на приготвяне
Зелето се нарязва на ситно и се намачква със сол и лимонов сок, след което се слага да се задуши с малко мазнина в тенджера под налягане. Задушете леко нарязания на дребно лук с олио и вода, прибавете ориза и задушавайте, докато леко набъбне.
Каймата се овкусява с малко чесън на прах, сол и черен пипер. Смелете чушките, доматите, магданоза. Каймата с подправките се запържва в малко сгорещено олио, като се сипва малко вода.
Прибавете каймата към ориза, добавете една част от доматения сос (по-голямата), а третия нарежете към зелето. В намазнена тава разстелете зелето, залейте със сместта и объркайте добре. Поръсете с още малко олио и сол и сложете да се пече до готовност в умерена фурна.
Готовата мусака се залива с полив от 3 яйца, прясното мляко и 2 лъжици брашно.