Начин на приготвяне
Залейте амаранта с 500 мл вода и варете на умерен огън до пълното абсорбиране на водата, около 15-17 минути. Оставете да се охлади.
Междувременно бланширайте граха във вряла подсолена вода за 2-3 минути, след това го отцедете и го изплакнете със студена вода. Загрейте 2 с.л. зехтин и сотирайте до омекване ситно нарязаните лук и моркови, свалете от огъня и оставете да се охладят.
В дълбока купа смесете сварения амарант, сотираните зеленчуци, ситно нарязания див чесън, наситнените зелени подправки, таханът от кашу, лененото семе, брашното и остатъка от зехтина. Омесете продуктите добре и оставете за 30 мин. в хладилник, след което добавете и граха.
С навлажнени ръце оформете кюфтенца с големината на пинг-понг топки и ги запечете за 2-3 минути от всяка страна в тиган с незалепващо покритие с малко мазнина. Поднесете ги с вегански таханов сос и свежа зелена салата.