Начин на приготвяне
Смесете кафявта захар с маслото и сложете на котлона. Бъркайте сместа, до карамелизиране. Сложете в карамела обелените банани и ги карамелизирайте за 3-4 минути от всички страни. Добавете лимоновия сок и оставете плодовете още 3-4 минути в сместа, след което ги извадете и оставете да се охладят.
Разбийте яйцата със захарта на пищна пяна, добавете олиото сметаната, есенцията и пресятото с бакпулвера брашно. Изсипете част от сместа в предварително намазнена и набрашнена форма за кекс. Отгоре сложете единия от бананите, нарязан на колелца. Залейте с останалата част от сместа и разбъркайте леко.
Изпечете десерта в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Оставете го да се охлади във формата.
В това време загрейте останалия карамелен сос, сложете в него 150 мл загрята сметана и бъркайте, докато сосът се сгъсти.
Обърнете кекса в чиния за сервиране. Покрийте отгоре с другия банан, нарязани на колелца и залейте със сметаново-карамеления сос.