Ezine.bg»Рецепти»Палачинки»Ябълкови палачинки»Мраморни палачинки с плънка от ябълки и круши

Мраморни палачинки с плънка от ябълки и круши

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Мраморни палачинки с плънка от ябълки и круши2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 200 г
  • какао - 30 г на прах
  • ябълки - 2 бр.
  • круши - 2 бр.
  • стафиди - 100 г
  • коняк - 50 мл
  • захар - 100 г
  • масло - 30 г
  • олио - 50 мл
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се смесват със солта, брашното и млякото. Добавят се 3 супени лъжици олио. Една пета от тестото се отделя и в нея се слага какаото.

Пържат се палачинки, като се излива с черпак от светлото тесто в нагорещен тиган, намазан с мазнина. След това отгоре се налива малко от кафявото тесто и тиганът се върти, за да се получат мраморни жилки.

Готовите палачинки се слагат една върху друга и се покриват с домакинско прозрачно фолио, за да станат еластични.

Приготвя се плънка, като захарта се карамелизира на бавен огън с 1 супена лъжица вода. Карамелът не се разбърква, може само да накланяте на една или друга страна съда.

След като карамелът стане светъл, се добавя маслото и съдът се раздвижва леко. Ябълките и крушите се обелват, нарязват се на кубчета и се слагат в карамела. Разбъркват се и се добавят стафидите, канелата и конякът. Не се разбърква.

След като се загрява 2 минути на бавен огън, се разбърква леко. Задушава се, докато се сгъсти леко. Сваля се от котлона и се охлажда напълно.

Палачинките се пълнят с по 1 супена лъжица от плънката и се сгъват наполовина и още веднъж наполовина, за да се получи триъгълник.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: