Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Ванилови кифлички с крем

Ванилови кифлички с крем

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
9022k17k
Ванилови кифлички с крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
9
"Наистина са разкошни тези ванилови кифлички от старите тефтери. Вижте как да си ги приготвите."

Необходими продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 160 мл
  • брашно - 400 грама
  • масло - 50 г меко
  • жива мая - 20 грама
  • захар - 70 грама
  • жълтъци - 3 броя (от яйца размер XL)
  • белтъци - 1 за намазване
  • ванилия - 1 - 2 прахчета (по 0.2 г)
  • пудра захар - за поръсване
  • Крем
  • яйца - 1 брой
  • прясно мляко - 270 мл
  • брашно - 30 грама
  • захар - 70 грама
  • жълтъци - 1 брой
  • ванилова захар - 1 с.л. (или ванилия на прах, пакетче)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтворете живата мая в леко затопленото прясно мляко, като добавите и лъжичка от захарта. Покрийте купата с кърпа и оставете за 10 минути.

В голяма купа пресейте брашното. Оформете кладенче в средата и сипете вътре маслото със захарта, жълтъка, яйцето, ванилията и шупналата мая.

Постепенно замесете меко и еластично тесто, което не бива да лепне. Добавете още малко брашно, ако е необходимо. Не прекалявайте с допълнителното количество брашно, защото тестото може да стане много твърдо.

Намазнете топката тесто и го върнете в намазнената купа. Покрийте с кърпа и оставете да втаса до утрояване на обема - около 90 минути.

Междувременно пригответе крема. Загрейте млякото (отделете малка част от него) със захарта на умерен огън, като внимавайте да не заври.

Разбийте яйцето с жълтъка и останалото мляко, добавете брашното и ванилията. Постепенно сипете яйчената смес към горещото мляко на котлона и бъркайте 10-тина минути или до сгъстяване на крема.

Прехвърлете нежния яйчен крем в друг съд и покрийте със стреч фолио, за да не се образуват корички.

Разделете втасалото тесто на 10 еднакви парчета. Разточете всяко върху набрашнен плот до получаване на обла и леко продълговата форма. Слагайте по 2 лъжици от крема и прегъвайте от по-дългата страна, като внимателно съединявате краищата. След това внимателно навийте на рулце.

Наредете готовите вкусни кифлички в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях. Оставете да втасат повторно за около час. Намажете ги с разбития белтък и ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна.

Охладете готовите кифлички с крем и ги поръсете с пудра захар.

Ваниловите кифлички с крем са чудни!

Вижте как да си приготвите и кифлички с мармалад или любимите солени кифлички.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: