Начин на приготвяне
Първо разтворете живата мая в леко затопленото прясно мляко, като добавите и лъжичка от захарта. Покрийте купата с кърпа и оставете за 10 минути.
В голяма купа пресейте брашното. Оформете кладенче в средата и сипете вътре маслото със захарта, жълтъка, яйцето, ванилията и шупналата мая.
Постепенно замесете меко и еластично тесто, което не бива да лепне. Добавете още малко брашно, ако е необходимо. Не прекалявайте с допълнителното количество брашно, защото тестото може да стане много твърдо.
Намазнете топката тесто и го върнете в намазнената купа. Покрийте с кърпа и оставете да втаса до утрояване на обема - около 90 минути.
Междувременно пригответе крема. Загрейте млякото (отделете малка част от него) със захарта на умерен огън, като внимавайте да не заври.
Разбийте яйцето с жълтъка и останалото мляко, добавете брашното и ванилията. Постепенно сипете яйчената смес към горещото мляко на котлона и бъркайте 10-тина минути или до сгъстяване на крема.
Прехвърлете нежния яйчен крем в друг съд и покрийте със стреч фолио, за да не се образуват корички.
Разделете втасалото тесто на 10 еднакви парчета. Разточете всяко върху набрашнен плот до получаване на обла и леко продълговата форма. Слагайте по 2 лъжици от крема и прегъвайте от по-дългата страна, като внимателно съединявате краищата. След това внимателно навийте на рулце.
Наредете готовите вкусни кифлички в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях. Оставете да втасат повторно за около час. Намажете ги с разбития белтък и ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна.
Охладете готовите кифлички с крем и ги поръсете с пудра захар.
Ваниловите кифлички с крем са чудни!
Вижте как да си приготвите и кифлички с мармалад или любимите солени кифлички.