Начин на приготвяне
Първо разтворете маята с лъжица захар заедно с леко затоплените вода и мляко. Разбъркайте и оставете да шупне.
Междувременно пресейте два пъти брашното. Оформете кладенче в средата и чукнете вътре едно цяло яйце и белтъка от второто. Добавете пудрата захар, ванилията, олиото, солта и шупналата мая.
Постепенно замесете средно меко тесто. Оформете го на топка, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло поне час или докато увеличи обема си 2-3 пъти.
Набрашнете плота и поставете втасалото тесто. Разделете го на 4-5 части, а всяка от тях направете на топче.
Разтопете маслото. Смесете какаото с кафявата захар и канелата.
Всяко топче разточете на тънка кръгла кора. С помощта на остър нож направете разрез от центъра към края. Намажете хубаво с разтопеното масло и поръсете с канелената смес. Навийте, като захващате едната разрязана част и с бързо кръгово движения завършете до края, за да стане нещо като навито рогче.
Наредете канелените кифлички на разстояние една от друга върху тава с хартия за печене. Оставете да втасат повторно на топло за поне 30 минути. Намажете ги с разбития жълтък от второто яйце.
Включете фурната на 180 градуса (без вентилатор). Изпечете до хубав златист загар.
Готовите охладени кифлички може да поръсите с пудра захар.
Пухкавите канелени кифлички са готови.