Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пухкави канелени кифлички

Пухкави канелени кифлички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
9302k17k
Пухкави канелени кифлички3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Най-пухкавите и ароматни канелени кифлички, които ще оберат овациите."

Необходими продукти

  • брашно - 480 г + още за доизмесване
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 120 мл
  • мая - 25 грама
  • яйца - 2 броя
  • олио - 4 с.л.
  • пудра захар - 5 с.л. + за поръсване
  • масло - 50 грама
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • сол - 1 щ.
  • Пълнеж
  • какао - 1/2 ч.л.
  • кафява захар - 5 с.л. с връх
  • канела - 1/2 ч.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтворете маята с лъжица захар заедно с леко затоплените вода и мляко. Разбъркайте и оставете да шупне.

Междувременно пресейте два пъти брашното. Оформете кладенче в средата и чукнете вътре едно цяло яйце и белтъка от второто. Добавете пудрата захар, ванилията, олиото, солта и шупналата мая.

Постепенно замесете средно меко тесто. Оформете го на топка, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло поне час или докато увеличи обема си 2-3 пъти.

Набрашнете плота и поставете втасалото тесто. Разделете го на 4-5 части, а всяка от тях направете на топче.

Разтопете маслото. Смесете какаото с кафявата захар и канелата.

Всяко топче разточете на тънка кръгла кора. С помощта на остър нож направете разрез от центъра към края. Намажете хубаво с разтопеното масло и поръсете с канелената смес. Навийте, като захващате едната разрязана част и с бързо кръгово движения завършете до края, за да стане нещо като навито рогче.

Наредете канелените кифлички на разстояние една от друга върху тава с хартия за печене. Оставете да втасат повторно на топло за поне 30 минути. Намажете ги с разбития жълтък от второто яйце.

Включете фурната на 180 градуса (без вентилатор). Изпечете до хубав златист загар.

Готовите охладени кифлички може да поръсите с пудра захар.

Пухкавите канелени кифлички са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: