Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелевите сарми на баба

Зелевите сарми на баба

Зелевите сарми на баба
Снимка: Мина Димитрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
170 мин.
Порции
8
"Зелевите сарми на баба стават невероятно вкусни. Приготвени по тази рецепта са несравними!"

Необходими продукти

  • кисело зеле - 2 кг листа
  • кайма - 1 кг
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 2 гл.
  • олио - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - смлян
  • бахар
  • дафинов лист
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва в сгорещеното олио, добавя се малко вода и се изчаква лукът да поомекне. Добавя се ориз и се разбърква.

Добавя се червеният пипер и се добавя една чаена чаша вода. Оставя се на слаб огън, докато оризът набъбне и водата изври. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.

След като сместа изстине добавяте и суровата кайма, като подправяте с черен пипер и сол на вкус. Завиват се сарми с приготвената смес, като поставяте около една супена лъжица от сместа в единия край на листото и завивате сармите по стандартният начин.

На дъното на голям гювеч или дълбока тава слагате няколко листа кисело зеле и върху тях нареждате плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите възможно най-плътно една до друга, за да не се развият и разпаднат докато врат.

Поставете няколко зърна бахар и листа дафинов лист. В гювеча или тавата се долива вода, докато покрие всички зелеви сармички. Покрива се гювеча с капак или тавата се покрива с алуминиефото фолио.

Слагат в задължително студена фурна, след което фурната се включва на 180 градуса и се варят около 2 часа. Оставете да се запекат за още 15 минути до приятен загар.

Зелевите сарми на баба стават невероятно вкусни. Опитайте и други рецепти за зелеви сарми с кайма и зелеви сарми с ориз.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: