Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва в сгорещеното олио, добавя се малко вода и се изчаква лукът да поомекне. Добавя се ориз и се разбърква.
Добавя се червеният пипер и се добавя една чаена чаша вода. Оставя се на слаб огън, докато оризът набъбне и водата изври. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.
След като сместа изстине добавяте и суровата кайма, като подправяте с черен пипер и сол на вкус. Завиват се сарми с приготвената смес, като поставяте около една супена лъжица от сместа в единия край на листото и завивате сармите по стандартният начин.
На дъното на голям гювеч или дълбока тава слагате няколко листа кисело зеле и върху тях нареждате плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите възможно най-плътно една до друга, за да не се развият и разпаднат докато врат.
Поставете няколко зърна бахар и листа дафинов лист. В гювеча или тавата се долива вода, докато покрие всички зелеви сармички. Покрива се гювеча с капак или тавата се покрива с алуминиефото фолио.
Слагат в задължително студена фурна, след което фурната се включва на 180 градуса и се варят около 2 часа. Оставете да се запекат за още 15 минути до приятен загар.
Зелевите сарми на баба стават невероятно вкусни. Опитайте и други рецепти за зелеви сарми с кайма и зелеви сарми с ориз.