Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Локумки»Пръхкави масленки-локумки

Пръхкави масленки-локумки

КрисиКриси
Новак
23147
Пръхкави масленки-локумки
Снимка: Криси
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
30
"Едни пръхкави масленки, които ще правят идеална компания на следобедното кафенце."

Необходими продукти

  • брашно - 450 грама
  • свинска мас - 250 грама
  • яйца - 1 брой
  • локум - 300 грама (за плънката)
  • кисело мляко - 200 грама
  • пудра захар - 150 грама за тестото (+ още пудра захар за поръсване)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • ванилова захар - 3 бр. (по 10 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете киселото мляко, яйцето и маста да престоят на стайна температура.

Оформете кладенче в средата на брашното. Угасете содата в киселото мляко, за да шупне.

От посочените продукти замесете маслено тесто. Оставете го престои за 20-тина минути.

Разделете тестото на две равни части, а от всяка разточете кора.

Нарежете локума на еднакви дълги парчета.

Наредете ред локум по дължината на кората и внимателно завийте веднъж - трябва да се оформи тънко руло.

Нарежете рулото на пурички.

Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете локумките до хубав загар.

Още топлите масленки се овалват щедро в пудра захар.

Пръхкавите масленки-локумки са готови.

Вижте как да си направите маслени бисквити или любимите класически масленки.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: