Начин на приготвяне
Оставете киселото мляко, яйцето и маста да престоят на стайна температура.
Оформете кладенче в средата на брашното. Угасете содата в киселото мляко, за да шупне.
От посочените продукти замесете маслено тесто. Оставете го престои за 20-тина минути.
Разделете тестото на две равни части, а от всяка разточете кора.
Нарежете локума на еднакви дълги парчета.
Наредете ред локум по дължината на кората и внимателно завийте веднъж - трябва да се оформи тънко руло.
Нарежете рулото на пурички.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете локумките до хубав загар.
Още топлите масленки се овалват щедро в пудра захар.
Пръхкавите масленки-локумки са готови.
Вижте как да си направите маслени бисквити или любимите класически масленки.