Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Еленско със сини сливи в гювеч

Еленско със сини сливи в гювеч

Polina MatevaPolina Mateva
Новак
2614
Еленско със сини сливи в гювеч
Снимка: Polina Mateva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8
"Еленско със сини сливи в гювеч - златна ретро рецепта, която не може да подминете."

Необходими продукти

  • еленско месо - 1.5 кг
  • сини сливи - 150 г
  • картофи - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • червен лук - 2 глави
  • червено вино - 200 мл
  • краве масло - 150 г или сланина
  • червен пипер
  • черен пипер
  • карамфилче - 7 бр.
  • доматено пюре - 100 мл
  • захар - 1 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Еленското месо се маринова предварително с марината по ваш избор, например нарязан лук, бахар, дафинов лист, оцет и червено вино няколко часа.

Нарязва се на кубчета и се подсушава с кърпа. Запържва се в малко олио и масло от всички страни, добавя се лукът и се глазира до златисто.

Сипва се захарта и след 2 минути се залива с червено вино.

Слагат се карамфилчетата и всички подправки и се добавя вода, колкото да покрие. Пече се в гювеч към 2 часа на 180 °C.

Изважда се гювечът и се добавят сините сливи и картофите.

Накрая се сипва доматеното пюре, разбито с една супена лъжица брашно и еленско със сини сливи в гювеч се пече без капак още 15 мин.

Вижте още идеи за мезета от еленско месо и разберете как да мариновате правилно дивеч.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: