Начин на приготвяне
Измийте добре киноата за рецептата в цедка под течаща вода.
Сложете я да вари в 500 мл вода с малко сол за около 9-10 минути. Водата е повече, защото после ще прехвърлим във фурната и там киноата ще продължи да се готви заедно със зелениите, които също ще имат нужда от влага.
Докато киноата е на котлона, подгответе спанака, кейла и магданоза като ги измиете. Нарежете кейла да дребно, а магданоза на по-едро. Ако листата от бейби спанака са малки, оставете ги цели. Само по- големите може да нарежете на едро. Поръсете с малко зехтин и мъничко сол и разбъркайте.
Намазнете тавичка със зехтин и положете половината зелении на равен пласт. Сипете киноата с остатъчната водичка в нея и покрийте с останалите листа. Объркайте леко да се навлажнят, ако не, напръскайте с вода. Залейте с няколко струйки от хубавия зехтин.
Нарежете сиренето на големи кубчета и го разпръснете най- отгоре.
Печете около 12-15 минути на 150 градуса с вентилатор да омекне спанака и кейла. После увеличете градусите до 190-200 и печете до лек загар на сиренето. Ако забележите, че листата отгоре засъхват, отворете фурната и напръскайте с вода или пък леко разбъркайте, за да се навлажнят от водата останала в киноата. При мен си идва достатъчно влагата и не е нужно да пръска допълнително вода.
Сервирайте здравословното блюдо топло, гарнирано с бланширани чери доматки.
Вижте и вкусни идеи за салати с киноа и разберете още защо киноата е полезна за похапване.