Начин на приготвяне
1. Отрежете пънчето на броколите и разчленете на едри розички. Измийте под течаща вода и сварете до готовност ал денте за около 8 минути. Трябва леко да омекнат, но останат хрупкави и свежи.
Когато са готови, веднага извадете от водата.
2. Сложете в блендер всички свежи листа от подправките. Обелете и добавете скилидките чесън, кората и сока от лимона, сол и 40 мл зехтин.
Пуснете да се смели за няколко секунди.
Автентичният вариант е всичко да се счука в хаванче, затова вие изберете как ви е по-удобно.
3. Подредете броколите в тавичка, намазнена с 5-10 мл зехтин. С кухненска четка ги намажете обилно с половината от сицилианския сос, така че хубаво да попие.
4. Поръсете със пекориното или пармезан и пъхнете броколите на фурна в загрята на 200 градуса фурна за 15-16 минути.
5. Готовите броколи по сицилиански намажете или полейте с останалия сос, докато са топли, и поднесете.
Добър апетит!