Ezine.bg»Рецепти»Сладка»Рачел»Най-вкусният тиквен рачел

Най-вкусният тиквен рачел

редакция:
Най-вкусният тиквен рачел
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Общо
45 мин.
"Ето как да си приготвите най-сполучливият тиквен рачел."

Необходими продукти

  • тиква - 1500 грама (изчистена)
  • индрише - 4 листенца
  • захар - 3 кг
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете почистената тиква на малки парчета и ги прехвърлете във варна вода.

За приготвянето на варната вода са необходими 5 литра вода, към която се прибавят около 250-300 грама гасена вар. След това трябва да се изчака да се утаи и се използва само бистрата вода.

Третирани по този начин, парчетата тиква ще останат цели и няма да се разпаднат.

Оставете тиквата във водата 2-3 часа. След това я измийте много хубаво, най-добре през няколко води.

В тенджера сипете захарта с 500 мл вода и се сварява сироп. Пуснете вътре тиквата заедно с лимонтузуто.

Варете рачела на силен огън. Малко преди готовност, свалете от котлона. Оставете сладкото да престои 12 часа, за да се сиропират добре парченцата.

Доварете рачела, като пробвате готовността с чиния - капка върху нея не бива да разлива. Накрая добавете индришето.

Затоплете бурканчета и разпределете вътре сладкото. Затворете и обърнете с капачките надолу, оставете така до пълното им изстиване.

Най-вкусният тиквен рачел е готов.

Вижте също как да си направите рачел от грозде или любимото пелте от дюли.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: