Начин на приготвяне
Нарежете почистената тиква на малки парчета и ги прехвърлете във варна вода.
За приготвянето на варната вода са необходими 5 литра вода, към която се прибавят около 250-300 грама гасена вар. След това трябва да се изчака да се утаи и се използва само бистрата вода.
Третирани по този начин, парчетата тиква ще останат цели и няма да се разпаднат.
Оставете тиквата във водата 2-3 часа. След това я измийте много хубаво, най-добре през няколко води.
В тенджера сипете захарта с 500 мл вода и се сварява сироп. Пуснете вътре тиквата заедно с лимонтузуто.
Варете рачела на силен огън. Малко преди готовност, свалете от котлона. Оставете сладкото да престои 12 часа, за да се сиропират добре парченцата.
Доварете рачела, като пробвате готовността с чиния - капка върху нея не бива да разлива. Накрая добавете индришето.
Затоплете бурканчета и разпределете вътре сладкото. Затворете и обърнете с капачките надолу, оставете така до пълното им изстиване.
Най-вкусният тиквен рачел е готов.
Вижте също как да си направите рачел от грозде или любимото пелте от дюли.