Начин на приготвяне
Първо пресейте хубаво брашното и го смесете заедно с гриса. Оформете кладенче в средата, вътре чукнете двете яйца.
Постепенно замесете меко тесто, като ако се налага, добавяйте още брашно, докато спре да лепне. Оформете тестото на топче и го завийте. Оставете да втаса за 30-тина минути.
През това време бланширайте спанака в подсолена вряща вода. След 3 минути го прецедете добре и го изстискайте допълнително, за да се премахне излишната течност.
Нарежете на ситно спанака и го смесете с яйцето и рикотата. Поръсете със сол и черен пипер.
Разделете готовото тесто на две равни части.
Вземете едната и я разплескайте върху набрашнения плот. Трябва да може да мине през машината за паста. Ако нямате такава, разточете тестото на тънка кора, която е почти полупрозрачна кора.
Сложете разточената кора върху формата за равиоли. В дупките разпределете плънката.
Ако нямате подобна форма, просто сложете плънката на равни разстояния върху кората (изберете чаша, с която ще режете равиолите).
Намокрете четка и минете по краищата на тестото - там, където ще бъдат ръбчетата на всяка равиола.
Отгоре похлупете с втората разточена кора. Притиснете леко с пръсти, за да залепнат корите. Изрежете.
Наредете готовите равиоли върху набрашнена повърхност.
Кипнете вода и сварете равиолите - когато са готови, те изплуват отгоре.
През това време направете соса за тях. Разтопете маслото и запържете в него чесъна. Пуснете вътре раволите, като разбърквате често. След няколко минути са готови.
Поднесете равиолите с масления сос, като ги поръсите с пармезан.
Малките домашни равиоли с рикота и спанак са готови.