Начин на приготвяне
Пресните билки (*розмарин, къдрав магданоз, мащерка, босилек, мента) измийте под вода и подсушете.
Почистете скумриите от вътрешности, като отстраните главите, опашките и перките.
Измийте, подсушете и направете по повърхността им по 5-6 разреза.
Сложете рибите в тава с хартия за печене, която предварително сте намаслили малко.
Отгоре поръсете рибите с всички подправки, като с пръст ги вкарвате в прорезите и вътрешността на рибата. Добавете още малко олио върху рибите на око.
Вътре сложете и скълцаните скилидки чесън.
С ръце стрийте леко пресните билки, за да освободят аромати, и ги разпределете по равно в скумрията.
Вътре сложете и резенчета твърд домат - 2-3 парченца. Поръсете още малко сол, пипер, малко лют пипер.
Печете скумриите в средата на фурната на 200 °C предварително загрята фурна. Печенето на скумрия с домати и билки на фурна отнема около 25 - 30 минути.
Вижте още свежи идеи за скумрия на скара.
Добър апетит!