Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Най-вкусните лозови сарми с кайма и ориз в тенджера

Най-вкусните лозови сарми с кайма и ориз в тенджера

marcheva14marcheva14
Новак
651533k
Най-вкусните лозови сарми с кайма и ориз в тенджера
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Най-подробната и вкусна рецепта за любимите лозови сармички"

Необходими продукти

  • лозови листа - около 80 - 100 бр.
  • кайма - 600 г смес (60:40 в полза на телешкото)
  • дългозърнест ориз - 70 г
  • лук - 1 глава
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • моркови - 1 брой
  • джоджен - 1/2 връзка пресен
  • копър - 1 връзка пресен
  • мента - 1 - 2 щипки (прясна)
  • магданоз - 1/2 връзка
  • домати - 1 ч.ч. смлени
  • черен пипер - зърна микс
  • зехтин - за готвене (олио)
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвайте пресни, замразени или консервирани лозови листа.

Почистете пресните листа от дръжката, след което ги попарете с вряща вода. Отцедете и веднага ги залейте със студена вода.

Консервираните може да приготвяте директно, а замразените оставете да се отпуснат на стайна температура.

Задушете каймата с малко мазнина, като добавите към нея наситнения морков, чесъна и настъргания лук. Овксуете с двата вида пипер и сол. Когато стане на трохи добавете ориза и разбъркайте.

Залейте с 2 чаши гореща вода и гответе до изпаряване на течността. От време на време трябва да разбърквате.

Свалете готовата плънка от огъня и добавете наситнените джоджен, мента и копър.

Сложете едно лозово листо с дръжката към себе си и сложете лъжичка от сместа. Загърнете с края на листото в своята посока, а останалата част прегънете навътре, за да се покрие плънката. Завийте на стегнато рулце.

Наредете плътно сармичките една до друга в тенджера под налягане. Залейте с олио и смлените домати, сипете вода, която да стига до горната част на сармичките.

Пуснете вътре няколко зрънца пипер микс и посолете още малко. Сложете отгоре огнеупорна чиния и затворете капака на тенджерата. Гответе на умерен огън и когато започне да се изпуска пара, трябва да намалите леко температурата. След 20-тина минути са готови.

Освободете клапана от налягането. Наклонете тенджерата леко и пуснете вътре парче масло, което да се разтопи.

Поднесете лозовите сарми с кисело мляко.

Най-вкусните лозови сарми с кайма и ориз в тенджера са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: