Начин на приготвяне
Използвайте пресни, замразени или консервирани лозови листа.
Почистете пресните листа от дръжката, след което ги попарете с вряща вода. Отцедете и веднага ги залейте със студена вода.
Консервираните може да приготвяте директно, а замразените оставете да се отпуснат на стайна температура.
Задушете каймата с малко мазнина, като добавите към нея наситнения морков, чесъна и настъргания лук. Овксуете с двата вида пипер и сол. Когато стане на трохи добавете ориза и разбъркайте.
Залейте с 2 чаши гореща вода и гответе до изпаряване на течността. От време на време трябва да разбърквате.
Свалете готовата плънка от огъня и добавете наситнените джоджен, мента и копър.
Сложете едно лозово листо с дръжката към себе си и сложете лъжичка от сместа. Загърнете с края на листото в своята посока, а останалата част прегънете навътре, за да се покрие плънката. Завийте на стегнато рулце.
Наредете плътно сармичките една до друга в тенджера под налягане. Залейте с олио и смлените домати, сипете вода, която да стига до горната част на сармичките.
Пуснете вътре няколко зрънца пипер микс и посолете още малко. Сложете отгоре огнеупорна чиния и затворете капака на тенджерата. Гответе на умерен огън и когато започне да се изпуска пара, трябва да намалите леко температурата. След 20-тина минути са готови.
Освободете клапана от налягането. Наклонете тенджерата леко и пуснете вътре парче масло, което да се разтопи.
Поднесете лозовите сарми с кисело мляко.
Най-вкусните лозови сарми с кайма и ориз в тенджера са готови.