Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Козунак с локум и шоколад

Козунак с локум и шоколад

JuliyaJuliya
Новак
802871k104
Козунак с локум и шоколад
Снимка: Juliya
1 / 6
28/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
240 мин.
Порции
8
"Козунаците целогодишно са нещо добро за човешкия род"

Необходими Продукти

  • брашно - около 450 до 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • белтък - 1 бр. (за намазване)
  • захар - 100 г
  • сол - 1 щипка
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • прясно мляко - 100 мл
  • краве масло - 75 г
  • локум - 2 кутийки (280 г)
  • шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете топлото мляко в купичка, добавете към него маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно, разбъркайте и оставете за около 10 минути.

Разбъркайте яйцата със захарта, прибавете разтопеното масло и шупналата мая.

В голяма купа пресейте 450 г брашно с 1 щипка сол и направете кладенче в средата и добавете сместа.

Омесете меко и нелепнещо тесто (при необходимост добавете още брашно).

Покрийте тестото и го оставете за 2 часа.

Разделете втасалото тесто на 6 равни парчета и ги разплескайте с намаслени ръце.

Разпределете нарязания локум и накълцания шоколад, завийте на рулца и сплетете по 3 фитила в плитка.

Оформете два козунака, поставете ги във форми за печене и оставете да починат около 1 час.

Разбъркайте белтъка, намажете козунаците и ги поръсете със захар.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути. Внимавайте да не изгори горната коричка, а ако се наложи, покрийте ги с алуминиево фолио козунака с локум и шоколад.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: