Начин на приготвяне
Разтворежете маята в 100 мл топло мляко, добавете лъжица захар и оставете да шупне.
Добавете останалото мляко, яйцата, солта, олиото, захарта, брашното и ванилията. Постепенно замесете меко тесто.
Покрийте готовото тесто и го оставете да втаса на топло за 40 минути.
Разточете го на кора с дебелина около 1 см.
С помощта на чашка изрежете кръгчета, а в средата на всяко едно изрежете по-малко кръгче.
С изрезките замесете ново тесто. Разточете го и изрежете сърца със звездичка в средата.
От останалото тесто оформете топчета и сложете в средата им нещо любимо - например смокиня от сладко.
Намазнете тава и наредете поничките. Намажете ги с разбит с лъжица олио жълтък.
Загрейте фурната на 170 градуса и ги изпечете до хубав златист загар.
Междувременно разбийте пудрата захар с лимоновия сок. С лъжичка разпределете от глазурата върху поничките. Поръсете с пръчици.
Разтопете течния шоколад с лъжица масло и потопете всяка поничка, но само отгоре. Поръсете ги с кокос.
Поничките на фурна с глазура и цветна поръска са готови.