Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Леща яхния по рецепта на Иван Звездев

Леща яхния по рецепта на Иван Звездев

Леща яхния по рецепта на Иван Звездев
Снимка: Мария Божилова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Най-вкусната леща яхния се прави така."

Необходими продукти

  • леща - 300 г
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • чушка - 1 бр.
  • домат - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • чубрица - 1/2 ч.л
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се почиства и измива много добре.

Слага се в тенджера и се залива с 1 литър студена вода.

Слага се на котлона да заври.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Морковите се обелват, измиват и нарязват на кубчета.

Чушката се почиства от семето, измива и нарязва на ситно.

След като лещата заври, се прибавят нарязаните зеленчуци.

Вари се 40 мин. на среден огън при периодично разбъркване.

Доматите се измиват, почистват от корените и нарязват на кубчета, след което се прибавят към лещата след 40 мин. варене. Не се прибавят преди това, т.к. лещата няма да може да се свари добре.

Чесънът се обелва и нарязва на колеца.

Прибавят се чубрицата, солта, червеният пипер и нарязаният чесън към яхнията от леща.

Вари си още 15 мин., след което се сваря от котлона.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: