Начин на приготвяне
Лещата се почиства и измива много добре.
Слага се в тенджера и се залива с 1 литър студена вода.
Слага се на котлона да заври.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Морковите се обелват, измиват и нарязват на кубчета.
Чушката се почиства от семето, измива и нарязва на ситно.
След като лещата заври, се прибавят нарязаните зеленчуци.
Вари се 40 мин. на среден огън при периодично разбъркване.
Доматите се измиват, почистват от корените и нарязват на кубчета, след което се прибавят към лещата след 40 мин. варене. Не се прибавят преди това, т.к. лещата няма да може да се свари добре.
Чесънът се обелва и нарязва на колеца.
Прибавят се чубрицата, солта, червеният пипер и нарязаният чесън към яхнията от леща.
Вари си още 15 мин., след което се сваря от котлона.