Ezine.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Пълнен шаран за Никулден с булгур и праз

Пълнен шаран за Никулден с булгур и праз

Пълнен шаран за Никулден с булгур и праз2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Разкошен и много ароматен пълнен шаран, който достойно ще заеме своето място на никулденската трапеза"

Необходими продукти

  • шаран - 1 бр. (приблизително около 2.5 кг)
  • моркови - 1 голям
  • праз - 1 стрък
  • булгур - 1 ч.ч.
  • червени боровинки - сушени
  • маслини - микс обезкостени (нарязани)
  • червен пипер - на вкус
  • стафиди
  • лимони - 2 броя
  • бяло вино - 100 мл или розе
  • зелени подправки - букетче *
  • черен пипер
  • морска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете хубаво шарана от люспите, след което го разрежете през корема. Изчистете го от вътрешностите и го измийте добре.

Отцедете шарана и ако е необходимо, попийте с кухненска хартия. Посолете и го полейте със сока от 1 лимон. Оставете да се овкуси, докато междувременно приготвите плънката.

Накиснете булгура в леко хладка вода за 20-тина минути. След това го сварете за 10 минути и го охладете.

Нарежете праза и моркова на ситно. Добавете към тях булгура, стафидите, маслините и боровинките.

Овкусете плънката с червен и черен пипер, посолете.

Наситнете букета зелени подправки - мента, естрагон, мащерка, целина и девесил, добавете ги към плънката.

Напълнете шарана и го зашийте с дебел конец.

Поставете пълнения шаран върху лозови пръчки и го намазнете. Отгоре върху него наредете резени домати, а в тавата за печене разпръснете гъби, праз, чери домати. Посолете тези зеленчуци и сипете 100-тина мл бяло вино.

Загрейте фурната на 180-200 градуса и изпечете шарана до хубав загар.

Пълненият шаран за Никулден с булгур и праз е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: