Ezine.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Пълнен шаран с гъби и булгур

Пълнен шаран с гъби и булгур

ЗориЗори
Новак
1715465k
Пълнен шаран с гъби и булгур
Снимка: Зори
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • печурки - 1 буркан стерилизиране /или 1/2 ч.ч. сушени/
  • булгур - 1/2 ч.ч.
  • шаран - 2.8 кг
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - 1/6 ч.ч.
  • моркови - 1/2 бр.
  • кимион
  • сол
  • черен пипер
  • чили - люспи, на вкус
  • магданоз - 1 връзка
  • праз - 3 стръка
  • розмарин - 10 пресни листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата от хрилете, вътрешностите и люспите. Измийте с вода. Поръсете с черен пипер и сол, повече отвътре. Оставете в хладилник за една вечер.

После измийте шарана, поръсете с чили, черен пипер и сол. Сложете в намазнена тава.

Булгура измийте и накиснете във вода. Ако ползвате сушени гъби, полейте с 300 мл гореща вода и запарете. Измийте, почистете и нарежете праза. Наситнете моркова и чесъна.

Нарежете гъбите от буркана. Запържете чесъна и праза, добавете моркова и гъбите. След минути добавете отцедения булгур, сипете малко по малко водата от буркана с гъбите.

Добавете нарязания магданоз, розмарина. Свалете плънката, когато булгурът набъбне. Овкусете с черен пипер, сол, чили и кимион. Оставете да изстине.

Напълнете шарана. Може да го зашиете, ако искате, аз не го правя.

Поръсете с олио, сол и черен пипер. Сипете чаша топла вода и покрийте тавата с алуминиево фолио.

Печете рибата за час на 200 градуса. Махнете фолиото в края на печенето да се получи загар.

Пълненият шаран с гъби и булгур е готов!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: