Начин на приготвяне
Почистете рибата от хрилете, вътрешностите и люспите. Измийте с вода. Поръсете с черен пипер и сол, повече отвътре. Оставете в хладилник за една вечер.
После измийте шарана, поръсете с чили, черен пипер и сол. Сложете в намазнена тава.
Булгура измийте и накиснете във вода. Ако ползвате сушени гъби, полейте с 300 мл гореща вода и запарете. Измийте, почистете и нарежете праза. Наситнете моркова и чесъна.
Нарежете гъбите от буркана. Запържете чесъна и праза, добавете моркова и гъбите. След минути добавете отцедения булгур, сипете малко по малко водата от буркана с гъбите.
Добавете нарязания магданоз, розмарина. Свалете плънката, когато булгурът набъбне. Овкусете с черен пипер, сол, чили и кимион. Оставете да изстине.
Напълнете шарана. Може да го зашиете, ако искате, аз не го правя.
Поръсете с олио, сол и черен пипер. Сипете чаша топла вода и покрийте тавата с алуминиево фолио.
Печете рибата за час на 200 градуса. Махнете фолиото в края на печенето да се получи загар.
Пълненият шаран с гъби и булгур е готов!