Начин на приготвяне
Киноата се измива и се слага на котлона в 1 ч.ч. вода или зеленчуков бульон.
Когато заври, се изключва и се оставя похлупена за 15 минути на котлона, докато се поеме всичката вода.
Тиквичките се разрязват по дължина и се издълбават.
Вътрешността на тиквичките се нарязва на ситно. Лукът и гъбите се нарязват на дребно, а чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържва лукът с гъбите. Когато поомекнат, се добавя сърцевината на тиквичките, а малко след това и чесънът.
Овкусяват се с 1 щипка мащерка и сол и черен пипер на вкус. Оставя се за още няколко минути до готовност. Като се свали от котлона, се добавя киноата и се смесват добре.
За соса доматеното пюре се смесва с наситнения чесън, сол и черен пипер и лимонов сок. Размива се с 4-5 с.л. вода или повече до желаната гъстота.
Издълбаните тиквички се посоляват. Разпределя се в тях плънката. Отгоре се поливат с доматения сос.
Пекат се пълнени тиквички с киноа и гъби в загрята на 180 °C фурна около 20-30 минути покрити с фолио и после още 10-20 без фолио.