Пюрели тепси кюфте

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пюрели тепси кюфте
Снимка: Росица Петрова
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Сервирайте пюрели тепси кюфте наръсено със свеж магданоз, гарнирано в чинията с люти опукани чушчици."

Необходими продукти

  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • кимион
  • сол
  • черен пипер
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • галета - 2 с.л.
  • магданоз
  • ЗА КАРТОФЕНОТО ПЮРЕ
  • картофи - 5 бр. средни
  • прясно мляко - 150 мл
  • масло - 40 г
  • сол
  • черен пипер
  • ОЩЕ
  • домат - 1 бр.
  • чушки - 2 бр. Сиврия
  • люти чушки - по желание
  • кашкавал - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете каймата в купа и добавете настъргани глава кромид лук и скилидките чесън, галета, яйце, подправките и прясното мляко.

Омесете каймата и я разстелете на равномерен слой в тава с диаметър 26 см, предварително намаслена.

Сложете да се пече в загрята фурна на 190 °C за 25-30 минути.

През това време пригответе картофеното пюре, като обелите, нарежете и сварите картофите в посолена вода до готовност.

Пригответе картофеното пюре, като намачкате горещите отцедени картофи и прибавите към тях маслото, прясното мляко, сол и черен пипер на вкус.

Извадете запечената кайма и разстелете равномерно отгоре картофеното пюре. Каймата малко ще се е свила, но нека това не ви смущава.

Наредете върху пюрето нарязания на резени домат и нарязаните пиперки Сиврия.

Аз добави и лютива чушка, но не е задължително.

Запечете селския солен пай за 15 минути във фурната на 190 °C.

Извадете тавичката, поръсете обилно с настърган кашкавал и върнете във фурната, до запичане на кашкавала.

Сервирайте пюрели тепси кюфте наръсено със свеж магданоз, гарнирано в чинията с люти опукани чушчици.

Приятен апетит! / Afiyet Olsun!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: