Начин на приготвяне
Пресейте в подходяща купа брашното и добавете към него бакпулвера и солта.
Леко затоплете киселото мляко и угасете в него содата. Прибавете ги в брашното и бъркайте до получаване на лепнещо тесто. Прибавете и останалото брашно за доомесване.
Когато тестото спре да лепне по пръстите, може да го покриете с чиста кърпа. Оставете да почине за поне половин час.
Намазнете леко ръцете си и откъсвайте топчета от втасалото тесто. С пръсти пробийте дупка в средата на всяко топче и разтегляйте докато са дебел около 1/2 см.
Наредете ги в намазнен плот.
Загрейте достатъчно количество олио и изпържете мекиците до готовност.
Много е важно да пържите на слаб огън, в противен случай отвън ще изгорят, а отвътре ще останат сурови.
Наредете готовите мекици върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Пухкавите мекички с кисело мляко са готови.