Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се задушават с щипка сол в олиото. Към тях се прибавят тиквичките, нарязани на ситни кубчета, а щом започнат да омекват, се добавя и каймата. Запържва се до побеляването на каймата.
Оризът се измива и се прибавя към останалите продукти, разбърква се, докато се остъкли. Добавя се червения пипер, две чаши вода и се овкусява със сол, черен пипер и чубрица.
Щом оризът за мусаката набъбне, сместа се прехвърля в намаслена тавичка, а отгоре се разпределят доматите. Мусаката от тиквички, ориз и кайма се пече за около 20-25 минути на 180 градуса в средата на фурната.
За заливка на мусаката в същия тиган се сипва малко олио и щом се загрее, се добавя брашното и се запържва при непрекъснато бъркане за половин минута. Добавя се студеното прясно мляко към брашното и се кипва при непрекъснато бъркане.
В отделен съд се разбиват яйцата и киселото мляко и към тях се налива горещата смес от тигана, като се бърка енергично. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. След тоова се разпределя равномерно върху запечената мусака и ястието се връща във фурната за още 10-15 минути до получаването на апетитен златисто кафяв загар.
По желание всяка порция мусаката от тиквички на фурна се сервира с кисело мляко.