Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 100 мл. топло мляко заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото(олио). Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г). Всяка топка се разточва на овална питка. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички, които се нареждат на разстояние в намазана с масло тава със шева отдолу. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
Намазват се с разбитото яйце с 1 с.л. прясно мляко и олио.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 °C за 10-12 минути до златист цвят.
Охлаждат се върху метална скара.
Коментари