Начин на приготвяне
Измийте хубаво киселата ябълка и дюлите. Нарежете ги на парчета (не е необходимо да махате семкте).
Прехвърлете нарязаните плодове в дълбок съд. Покрийте ги с вода и ги сварете до пълно омекване.
Вниамателно отцедете сварените плодове, за да не се намачкат.
Измерете прецедения плодов сок и на 2 литра количество от нео добавете около 2-25 кг захар.
След това сварете сока със захарта на силен огън за кратко време - така няма да промени цвета си.
Варете сока до получаване на консистенция, наподобяваща меда.
Две минути преди да свалите желето от огъня, добавете лимоновата киселина (на 2 литра желе сипете 2 чаени лъжички).
Сипете плодовото желе в сухи и топли бурканчета. Затворете с капачки и ги сварете за 5 минути от кипване на водата.
Наредете бурканчетата с капачката надолу.
Забележка: Плодовете може да използвате за направата на сладко за бърза консумация.
Желето и сладко от дюли за ценители е готово.