Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Желета»Желе и сладко от дюли за ценители

Желе и сладко от дюли за ценители

Желе и сладко от дюли за ценители
Снимка: Яница Николова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
"Ароматно желе от дюли Намажете на филийка с масло и се насладете"

Необходими продукти

  • дюли - 1900 грама полузрели
  • лимонена киселина - по 1 ч.л. на 1 кг желе
  • ябълки - 100 грама (кисели)
  • захар - колкото плодовия сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте хубаво киселата ябълка и дюлите. Нарежете ги на парчета (не е необходимо да махате семкте).

Прехвърлете нарязаните плодове в дълбок съд. Покрийте ги с вода и ги сварете до пълно омекване.

Вниамателно отцедете сварените плодове, за да не се намачкат.

Измерете прецедения плодов сок и на 2 литра количество от нео добавете около 2-25 кг захар.

След това сварете сока със захарта на силен огън за кратко време - така няма да промени цвета си.

Варете сока до получаване на консистенция, наподобяваща меда.

Две минути преди да свалите желето от огъня, добавете лимоновата киселина (на 2 литра желе сипете 2 чаени лъжички).

Сипете плодовото желе в сухи и топли бурканчета. Затворете с капачки и ги сварете за 5 минути от кипване на водата.

Наредете бурканчетата с капачката надолу.

Забележка: Плодовете може да използвате за направата на сладко за бърза консумация.

Желето и сладко от дюли за ценители е готово.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: