Начин на приготвяне
Ако обичате тестени сладости, опитайте тази вкусна скандинавска идея.
Нарежете маслото на кубчета и оставете на стайна температура, за да омекне.
Маята сипете в топлото мляко и я оставете да се активира.
В голяма купа пресейте брашното, добавете 25 г захар, кардамон, сол и разбъркайте.
Прибавете към сухите съставки млякото с маята и 50 г масло.
Омесете мекото тесто за кифлички и го оставете да втаса за час или докато удвои обема си.
Със статичен миксер или хлебопекарна измесването е по-лесно.
За плънката в купичка сложете 50 г масло, 50 г захар и 2 ч.л. канела и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
Разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 3 мм.
Разпределете равномерно целия пълнеж и прегънете по дължина.
Нарежете тестото на 9 лентички с ширина около 3-4 см и всяка лента разрежете през средата, като единият край оставите цял (вижте снимките).
Оформете кифличките с канела, подредете ги на разстояние една от друга в тава върху хартия за печене и ги оставете да втасват за 20-30 минути.
Преди печенето намажете всички кифлички с разбито яйце и ги поръсете със захар.
Печете на средно ниво в предварително загрята на 200 градуса фурна 15-20 минути.
Много ароматни, пухкави и внусни шведски канелени кифлички са готови.
Насладете се на този шедьовър от шведската кухня.