Начин на приготвяне
Първо накиснете черния ориз в студена вода за около час - така ще се свари по-лесно.
Отцедете го от водата и го залейте с нова. Сварете черния ориз до пълно омекване на зърната.
Оставете го настрана, за да подготвите другите компоненти.
Нарежете сушените домати.
Обелете и нарежете гъбите - по-малките запазете цели, по-големите нарежете.
В тиган загрейте маслото и задушете гъбите. В края добавете нарязания чесън, като внимавате да не го прегорите - ще горчи.
Когато гъбите са готови, свалете ги от огъня. Добавете към тях нарязаните сушени домати и черния ориз.
Разбъркайте и полейте с малко зехтин, ако оризът ви изглежда прекалено сух.
Накрая може да го поръсите с прясно изцеден лимонов сок, защото вкусът му допълва много добре ястието.
Лимоновият черен ориз с гъби е много вкусен.