Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на тиган»Лимонов черен ориз с гъби

Лимонов черен ориз с гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Лимонов черен ориз с гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Черен ориз с гъбки и свеж лимонов аромат - едно по-различно ястие, с което да разнообразите седмичното меню"

Необходими продукти

  • сушени домати - 40 - 50 грама
  • черен императорски ориз - 200 грама
  • чесън - 2 скилидки
  • печурки - 250 грама
  • лимони - 1 брой
  • масло - 2 с.л. меко
  • зехтин - по желание
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо накиснете черния ориз в студена вода за около час - така ще се свари по-лесно.

Отцедете го от водата и го залейте с нова. Сварете черния ориз до пълно омекване на зърната.

Оставете го настрана, за да подготвите другите компоненти.

Нарежете сушените домати.

Обелете и нарежете гъбите - по-малките запазете цели, по-големите нарежете.

В тиган загрейте маслото и задушете гъбите. В края добавете нарязания чесън, като внимавате да не го прегорите - ще горчи.

Когато гъбите са готови, свалете ги от огъня. Добавете към тях нарязаните сушени домати и черния ориз.

Разбъркайте и полейте с малко зехтин, ако оризът ви изглежда прекалено сух.

Накрая може да го поръсите с прясно изцеден лимонов сок, защото вкусът му допълва много добре ястието.

Лимоновият черен ориз с гъби е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: