Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Празеник - баница с праз

Празеник - баница с праз

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
1908978193564
Празеник - баница с праз
Снимка: Чародейката
1 / 5
18/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"За да е баницата по-мека, след изваждане от фурната я завийте с кърпа за десетина минути."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • краве масло - 50 г
  • праз - 1 връзка
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Прехвърля се в тиган с олиото и маслото, поръсва се със солта и се задушава, докато омекне. Оставя се настрани, докато изстине.

Корите, ако са по-фини, се разделят по две, ако са по-дебели, то по една кора за навиване ще е достатъчна.

Плънката се разделя според броя на корите, които ще навиваме.

Задушеният праз за баницата се разпределя равномерно върху кората и след това кората се навива на руло от към по-широката и част.

Първата кора се завива на охлюв и се прехвърля върху намаслена хартия в тавата за печене. Със следващата кора се процедира по същия начин, като се навива в тавата около първата. Така до приключването на корите.

Накрая навитата баница се поръсва с малко мазнина и се пече в предварително загрята фурна до готовност - около 20 минути.

Ако постите, то използвайте само олио в рецептата, като увеличите количеството му за сметка на маслото.

За да е постната баница по-мека, след изваждане от фурната я завийте с кърпа за десетина минути.

Празеник - баница с праз може да се поднесе както топла, така и студена.

Да и е вкусно!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: