Ezine.bg»Рецепти»Риба»Задушена риба»Солена треска в пикантен доматен сос с картофи

Солена треска в пикантен доматен сос с картофи

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
321214
Солена треска в пикантен доматен сос с картофи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • треска - 400 г (потопена в солена вода за 24 часа)
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава , нарязан
  • чесън - 2 скилидки, счукан
  • чушки - 1 1/2 бр. зелени
  • домати - 500 г, обелени и нарязани
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • мащерка - 1 ч.л. сушена
  • кайенски пипер - 1/2 ч.л.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • картофи - 2 бр.
  • галета - 3 с.л.
  • магданоз - 2 с.л., ситно нарязан
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отцедете треската от солената вода и я сложете в тиган. Залейте я с вода така че да потъне и варете. Отстранете тигана от котлона, когато водата заври и я оставете настрани да се охлади.

Загрейте зехтина в среден по големина тиган. Изпържете вътре лука и след 5 минути прибавете чесъна. Гответе още около минута. След това добавете нарязаните чушки и домати. Залейте с доматеното пюре и прибавете меда, мащерката и лимоновия сок. Овкусете с двата вида пипер и сол. Разбъркайте добре и продължете с пърженето.

Разполовете картофите и ги нарежете на кръгчета. Отцедете рибата и запазете водата от варенето. Загрейте грила на средна температура. В останалата от варенето на рибата вода сварете картофите за около 8 минути. Не слагайте повече сол.

Отстранете кожата и костите на рибата. Сложете една 1/3 от доматения сос в касерола, след това прибавете картофите, рибата и останалия сос. Смесете галетата с магданоза и поръсете отгоре. Сложете ястието да се пече за 10 минути и след това сервирайте.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: