Начин на приготвяне
Трифон Зарезан е български празник. На този ден празнуват лозарите, винарите и кръчмарите. Денят на виното се счита предимно за мъжки празник.
По традиция на трапезата присъстват задължително вино, пълнена кокошка и погача.
В по-съвременен вариант може да се предложи плато от мезета, подходящи за червено или бяло вино, които всеки един мъж би опитал с удоволствие.
За целта е необходимо върху дървена дъска, керамично плато или плоча да се подредят нарязани на тънко месни специалитети- луканка, филе Елена, суджук и кървавица.
Нареждат се нарязан на кубчета кашкавал и маслини. За декорация и за да е по-цветно платото, между мезетата се поставят листа зелена салата и няколко чери доматчета.
Мъжкото плато за Трифон Зарезан е готово.