Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Плата»Мъжко плато за Трифон Зарезан

Мъжко плато за Трифон Зарезан

Мъжко плато за Трифон Зарезан
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
2
"Ето на това се казва празнично плато, достойно за един от най-хубавите празници - Трифон Зарезан"

Необходими продукти

  • луканка - 100 г
  • суджук - 100 г
  • филе елена - 70 г
  • кървавица - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • зелена салата - листа
  • маслини - 10 - 15 бр.
  • чери домати - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трифон Зарезан е български празник. На този ден празнуват лозарите, винарите и кръчмарите. Денят на виното се счита предимно за мъжки празник.

По традиция на трапезата присъстват задължително вино, пълнена кокошка и погача.

В по-съвременен вариант може да се предложи плато от мезета, подходящи за червено или бяло вино, които всеки един мъж би опитал с удоволствие.

За целта е необходимо върху дървена дъска, керамично плато или плоча да се подредят нарязани на тънко месни специалитети- луканка, филе Елена, суджук и кървавица.

Нареждат се нарязан на кубчета кашкавал и маслини. За декорация и за да е по-цветно платото, между мезетата се поставят листа зелена салата и няколко чери доматчета.

Мъжкото плато за Трифон Зарезан е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: