Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Шпикована свинска плешка с гъби

Шпикована свинска плешка с гъби

Шпикована свинска плешка с гъби3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
320 мин.
Порции
3
"При бавното готвене печеното свинско става изключително крехко. Хапнете и нека ви е вкусно с тази шпикована свинска плешка с гъби."

Необходими продукти

  • свинска плешка - 1 кг
  • чесън - 5 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • сол
  • майонеза - 2 с.л.
  • кетчуп - 2 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • гъби - 400 г
  • лук - 1 глава
  • мащерка - 1 с.л. суха
  • черен пипер - 1/4 ч.л. смлян
  • брашно - 2 с.л.
  • бяло вино - 50 мл
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинската плешка се поръсва със сол. С помощта на остър нож се правят малки прорези в месото.

Скилидките чесън се почистват и разрязват на две. Морковът се обелва и нарязва на кръгчета. В направените прорези се поставят скилидките чесън и няколко кръгчета морков.

В купа се смесват майонезата, кетчупа и горчицата. Разбъркват се до еднородна смес, с която се намазва шпикованата плешка. Месото се оставя за около два часа в хладилник да се овкуси.

Гъбите се почистват и нарязват на филийки, а ако са малки, могат да се оставят цели. Слагат се на дъното на керамичния съд на уред за бавно готвене (може да се използва и гювеч).

Прибавя се една глава лук нарязана на полумесеци и останалият морков. Слага се сол на вкус, суха мащерка, черен пипер и брашно. Продуктите се разбъркват, налива се бялото вино и олиото.

Отгоре върху гъбите се поставя шпикованата плешка.

Уредът за бавно готвене се включва на първа степен за пет часа.

При бавното готвене печеното свинско става изключително крехко.

Хапнете и нека ви е вкусно с това апетитно печено - шпикована свинска плешка с гъби.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: